Werk betekent voor velen veel meer dan alleen geld krijgen voor arbeid die ze verrichten. Hun werkzaamheden en het bedrijf waar ze werken zijn deel van hun persoonlijkheid, en ze zien collega’s haast als familie. Toch kan iedereen vroeg of laat te maken krijgen met een ontslag. Emotioneel kan dit een behoorlijke klap geven, maar gelukkig hoef je niet direct te vrezen voor financiële problemen. Zo is in Nederland wettelijk geregeld dat je in aanmerking kunt komen voor een transitievergoeding. Hieronder vind je diverse fiscale mogelijkheden om hier zo weinig mogelijk belasting over te betalen.
Belasting betalen over een transitievergoeding
Een transitievergoeding is een compensatie van loon dat je misloopt door je ontslag. De Belastingdienst ziet een transitievergoeding dan ook als inkomen. Het geld wordt daarom belast volgens de belastingtarieven in box 1. In 2023 moet je over inkomsten in de eerste schijf (maximaal 73.031 euro bruto per jaar) 36,93 procent belasting betalen. Over inkomsten hoger dan dit bedrag betaal je in de tweede schijf 49,50 procent. Welke fiscale mogelijkheden er zijn om zo weinig mogelijk belasting te betalen over de transitievergoeding? Hieronder lees je twee tips.
Opleiding of coachingtraject is belastingvrij
Er zijn diverse manieren om je transitievergoeding belastingvrij in te kunnen zetten. Dit is mogelijk wanneer je een opleiding, cursus, of een coaching- of outplacementtraject gaat volgen. Zolang je dit doet bij een naderend ontslag maar je wel nog in dienst bent bij je werkgever, kun je de rekening daarheen sturen. Je werkgever trekt het bedrag af van het transitiebedrag. Het belastbare bedrag dat uiteindelijk overblijft is dan lager.
Middeling van je inkomen over meerdere jaren
Valt je inkomen normaal al (bijna) in de tweede belastingschijf? Of is de transitievergoeding die je ontvangt erg hoog? Dan zou het erg zuur zijn als het grotendeels of geheel in de tweede belastingschijf valt. Om dit te voorkomen kun je middeling van inkomen bij de Belastingdienst aanvragen. Ze kijken dan bij het berekenen van de inkomstenbelasting niet naar de afzonderlijke inkomsten per jaar over de afgelopen drie jaar, maar berekenen deze op basis van een gemiddelde over deze periode.
Wanneer kun je recht hebben op een transitievergoeding?
Niet iedereen is er precies van op de hoogte waar ze recht op kunnen hebben bij een ontslag. Daarom is het zeker niet overbodig dit nog eens toe te lichten. Je kunt hier recht op hebben als je
- arbeidscontract op initiatief van je werkgever niet verlengd of beëindigd wordt;
- werkgever je ontslaat en een nieuw contract met minder uren aanbiedt; of
- ontslag neemt omdat je werkgever verwijtbaar heeft gehandeld.
Tot een paar jaar terug moest je minimaal twee jaar in dienst zijn om aanspraak te kunnen maken op een transitievergoeding. Dat is nu niet meer het geval. Medewerkers hebben er vanaf hun eerste werkdag recht op. Het maakt hierbij niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst