Beleggen kan op verschillende manieren. Beleggen kan in aandelen, valuta (FOREX) of bijvoorbeeld grondstoffen. Beleggen in grondstoffen is erg populair. Dat heeft verschillende redenen. Zo stijgen prijzen voor grondstoffen mee met de inflatie en worden grondstoffen alleen maar schaarser. Dat grondstoffen schaarser worden heeft tot gevolg dat prijzen stijgen bij een gelijk aanbod. Tel daar bij op dat ook opkomende economieën grondstoffen nodig zullen hebben, en er ontstaat een beeld van stijgende vraag en afnemende voorraad. Dat ziet er voor een belegger uiteraard interessant uit, echter kleven aan het handelen in grondstoffen ook nadelen. Daarnaast wordt het ook in de maatschappij steeds minder geaccepteerd dat grote fondsen beleggen in niet-duurzame grondstoffen en wordt er voluit ingezet op verduurzaming wat uiteindelijk de vraag naar grondstoffen zal laten dalen. Er zijn een boel verschillende grondstoffen waarin belegd kan worden. Dat kan zowel direct door het aanschaffen van derivaten, of indirect door te investeren in een bedrijf dat werkt met bepaalde grondstoffen.
Voordeel van beleggen in grondstoffen
Aan het beleggen in grondstoffen zitten verschillende voordelen. Allereerst dient u niet daadwerkelijk de grondstoffen aan te kopen, maar koopt u een derivaat (deze is gekoppeld aan de waarde van een onderliggend beleggingsinstrument met bepaalde waarde). Dat is natuurlijk een stuk handiger dan 20 vaten olie in de woonkamer.
Daarnaast is het zo dat veel aandelenkoersen (gedeeltelijk) verbonden zijn aan het koopkrachtplaatje in de samenleving. Gaat de koopkracht achteruit, dan hebben consumenten minder te besteden en verdient een bedrijf als Unilever minder in gelijke situaties. De koersen voor grondstoffen kijken hier echter een stuk minder naar. Deze worden vooral bepaald door het aanbod versus de vraag en stijgen ook mee met de inflatie. Een hoge inflatie kan zo lijden tot lagere koersen op de beurs en hogere prijzen voor grondstoffen door diezelfde inflatie.
Omdat grondstofprijzen vooral afhankelijk zijn van vraag en aanbod, is de verwachting dat deze ook in de toekomst door gaan stijgen. De vraag naar grondstoffen stijgt namelijk nog steeds extreem in opkomende economieën.
Verder is het zo dat de schaarste van grondstoffen alleen maar toeneemt. De grondstoffen worden verbruikt in een tempo waarin deze niet opnieuw aangemaakt kunnen worden. Om prijzen van grondstoffen niet te laag te laten uitkomen, worden bijvoorbeeld kartels gevormd waarbinnen afspraken worden gemaakt over het aanbod. Wanneer het aanbod laag gehouden wordt, stijgen de prijzen en andersom.
Nadeel van beleggen in grondstoffen
Steeds meer, vooral grote, fondsen stappen uit het beleggen in grondstoffen. Dat heeft te maken met het feit dat de focus steeds meer komt te liggen op duurzaamheid, waarbij geen plek is voor fossiele brandstoffen, welke een groot deel vormen van de grondstoffen. Daarnaast heeft een bedrijf als Shell ook al jaren een lager resultaat dat aandelen die wél ‘duurzaam’ zijn. De gedachte dat bedrijven als Shell weinig toekomst meer hebben, wordt steeds sterker.
Daarnaast bestaat de kans dat innovaties binnen de energietransitie enkele vormen van grondstoffen overbodig gaat maken. Zo wordt er al gekeken naar waterstof als een alternatief voor gas.
Hoe beleggen in grondstoffen?
Beleggen in grondstoffen kan zowel direct als indirect. Indien u direct wilt gaan beleggen in grondstoffen, kunt u derivaten in grondstoffen kopen bij een online broker. Niet alle brokers bieden dezelfde grondstofderivaten, dus wanneer u op zoek bent naar een specifiek derivaat, kunt u voor het registreren beter eerst even kijken of de broker deze mogelijkheid wel biedt. Beleggen in populaire grondstoffen zoals olie en goud kan overal wel. Vooral beleggen in niche grondstoffen wil nog wel eens moeilijk zijn.
In welke grondstoffen beleggen?
De meest populaire grondstoffen zijn olie en goud (ook wel een edelmetaal). Daarnaast zijn er echter nog een boel ander grondstoffen waarin belegd kan worden. Vergeet niet dat u naast onderstaande grondstoffen er ook voor kunt kiezen indirect te investeren in grondstoffen, bijvoorbeeld door te investeren in een bedrijf dat bepaalde grondstoffen verwerkt.
Hieronder vindt u nog enkele mogelijkheden voor een directe belegging in grondstoffen, naast olie en goud:
- Zilver
- Staal
- Ijzer
- Sojabonen
- Koper
- Titanium
- Mais
- Cacao
- Koffiebonen
- Graan
- Aardgas
- Maar ook bv. rundvlees!