Bitcoin begon officieel in 2009, voortgekomen uit een plan dat Satoshi Nakamoto in 2008 op papier zette. Met zijn Whitepaper, “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” werd een nieuwe vorm van 'geld' voorgesteld. Hij bracht met deze whitepaper een idee tot leven, namelijk het idee voor geld dat werkt zonder banken of tussenpersonen. Het was nieuw en een zeer slimme oplossing. Deze oplossing had blockchain als ruggengraat, een soort digitaal logboek dat alles eerlijk en open houdt.
Pas in 2017 werd Bitcoin echt populair. De prijs klom boven de $1.000 en ineens had iedereen het over Bitcoin. Wat ooit een proefballonnetje leek, werd groot, met een marktwaarde van maar liefst $1,63 biljoen in 2025. Bedrijven houden nu ruim 660.000 BTC vast, zo’n 3% van de 21 miljoen munten die er maximaal komen.
Bitcoin staat sterk door zijn vrijheid, vaste limiet en rol als buffer tegen inflatie. Grote spelers haken aan, en dat houdt niet op. Van een stille start in 2009 naar een naam die de financiële wereld opschudt: Bitcoin blijft indruk maken.
Bitcoin kopen
Het kopen van Bitcoin is vandaag de dag een fluitje van een cent geworden. Waar je vroeger nog moest puzzelen met ingewikkelde stappen en wallets, kun je nu gewoon met iDeal afrekenen. Een paar klikken, gegevens invullen en de munten staan vrijwel direct op je account. Geen lange wachttijden of technische hocuspocus, maar simpel en snel, zoals je online een paar schoenen bestelt.
Die munten bewaar je nu gewoon veilig bij de broker waar je ze koopt. Geen gedoe met wallets, private keys of ingewikkelde beveiligingstrucs. De broker regelt dat allemaal voor je, met systemen die je tegoeden goed beschermen. Zo kun je met een gerust hart instappen, wetende dat je Bitcoin veilig staat, klaar voor gebruik of om te laten groeien.
Doordat het steeds makkelijker wordt om Bitcoin te kopen, trekt het steeds meer mensen aan. In 2017 was Bitcoin kopen nog iets voor techliefhebbers, maar het is onderhand breed toegankelijk. Met een marktwaarde van $1,63 biljoen en grote spelers die meedoen, is het ook geen verrassing dat het proces onderhand zo gestroomlijnd is. Bitcoin kopen? Dat doe je vandaag de dag zonder kopzorgen.
Bitcoin verkopen is tegenwoordig net zo simpel als het kopen ervan. Heb je wat munten waar je vanaf wilt? Bij de meeste brokers is het een kwestie van een paar klikken. Je geeft aan hoeveel je wilt verkopen, bevestigt de transactie, en de uitbetaling staat vaak al binnen een paar uurtjes op je rekening. Geen dagen wachten meer zoals vroeger het geval was, maar alles snel geregeld, zodat je direct over je geld kunt beschikken.
Het proces is bij vrijwel alle brokers strak en overzichtelijk ingericht. De broker handelt alles af, van de verkoop tot de storting, zonder dat je zelf iets hoeft te regelen. Daarvoor betaal je uiteraard wel een kleine vergoeding. Het geld komt gewoon via je bankrekening binnen. Veiligheid staat voorop, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je muntenvoorraad.
Dat gemak maakt het aantrekkelijk. Waar je in 2017 nog moest worstelen met trage platformen, is het nu een fluitje van een cent. Met Bitcoin’s marktwaarde op $1,63 biljoen in 2025 en steeds meer gebruikers, hebben brokers hun zaakjes goed op orde. Verkopen? Dat gaat vlot en zonder gedoe.