De Bitcoin maakt gebruik van zogenaamde Blockchain technologie om transacties decentraal maar veilig te kunnen verwerken. De Blockchain technologie is in principe niet te hacken omdat alle transacties verwerkt worden in blokken van een bepaalde tijdsduur (voor de Bitcoin bijvoorbeeld 10 minuten), waarbij het nieuwe blok altijd rechtsreeks in verbinding staat met het vorige blok middels een unieke hash (een grote reeks van karakters). Mocht er iets gewijzigd worden aan een voorafgaand blok, dan is dat direct zichtbaar omdat zelfs de kleinste verandering aan een blok, een totale wijzigingen van de hash van dat blok tot gevolg heeft.
Blockchain schaalbaarheid
Het is natuurlijk mooi dat een systeem op deze manier snel- en decentraal kan werken, maar het lijdt wel tot problemen met schaalbaarheid. Uiteindelijk wordt het blok namelijk zo groot dat deze onhoudbaar wordt. Er wordt daarom gezocht naar een oplossing om de huidige Blockchain technologie beter schaalbaar te maken. Een van de oplossingen hiervoor kan bijvoorbeeld het Lightning Network zijn. Of deze oplossing uiteindelijk ook daadwerkelijk gaat werken, zien we vanzelf. Mochten problemen met schaalbaarheid niet opgelost worden, dan is er een reële kans dat betalingen met bijvoorbeeld Bitcoins zo langzaam en duur gaan worden, dat de interesse voor de munt zal kelderen. Nu al kampt de Bitcoin met hoge verwerkingskosten door de hoge moeilijkheidsgraad bij het aanmaken van een nieuw blok op de Blockchain. Zonder oplossing, zullen Bitcoin transacties uiteindelijk helemaal niet meer verwerkt worden.
Transacties via de Blockchain
Een groot verschil met een normale betaling via een bank en een betaling via de Blockchain, is dat bij een normale betaling data (geld in ons geval) gekopieerd wordt in plaats van daadwerkelijk verplaatst. Wanneer een transactie plaatsvindt via de Blockchain werkt dit anders: stel dat Jan graag 50 euro wil versturen naar Piet. Zij hebben beidde een Bitcoin wallet, een Public Key, een Private Key en een wallet adres. Op het moment dat Jan ingelogd is op zijn wallet, kan hij ervoor kiezen de 50 euro naar het wallet adres van Piet te sturen. Op het moment dat hij dit doet, wordt de nieuwe transactie ingepland in een nog aan te maken nieuw blok op de Blockchain. Wanneer de miners het nieuwe blok hebben 'ontdekt', wordt de transactie in het nieuwe blok geplaatst en gevalideerd op de Blockchain. Het bedrag is vanaf het moment van validatie direct beschikbaar in de wallet van Piet. Hij kan hier vervolgens mee doen wat hij wil. En anders dan bij een bankbetaling, is er geen kopie van de munt meer beschikbaar voor Jan.
Dit is in het kort hoe een Blockchain transactie in zijn werk gaat. Meer weten? Dan raden wij u graag het artikel van Tess Rinearson aan op Medium.com (Engels). In dit artikel worden de basics van Bitcoin en Blockchain technologie goed begrijpbaar uitgelegd voor eenieder die zich hier meer in wil verdiepen.