Al voordat de Bitcoin bestond, waren er pogingen gedaan cryptovaluta te ontwikkelen die gebruik maakten van een decentraal systeem. Deze eerdere pogingen zijn mislukt omdat het ontwikkelen van Blockchain technologie in werkelijkheid toch een stuk lastiger bleek dan op papier. Dat was totdat er in 2008 een anoniem document openbaar werd gemaakt: Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System. Door wie het document was geplaatst, is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Het enige dat we wel weten, is dat de uploader van het document opereert onder de alias Satoshi Nakamoto. Sindsdien hebben verschillende personen geclaimd Satoshi Nakamoto te zijn geweest, maar telkens weer bleek dat dit niet geval was. De echte Satoshi Nakamoto is tot op heden nog niet gevonden.
Ontstaan van de Bitcoin
De oprichters van de Bitcoin hebben het concept van Satoshi Nakamoto omgezet naar een functionerende cryptocurrency. De Bitcoin was daarmee de eerste werkende cryptovaluta. Omdat het document van Satoshi Nakamoto openbaar is en ook de code van Bitcoin door iedereen te bekijken is (Open Source), zijn er als snel na de komst van de Bitcoin verschillende andere cryptocurrency ontwikkeld. De eerste functionele altcoin was de Namecoin, welke in het leven geroepen werd om domeinnamen te kunnen registreren op een decentrale manier. Sindsdien zijn er 1000+ andere altcoins ontworpen. Het doel van al deze nieuwe coins is vooral om de Blockchain technologie te verbeteren. Zo zijn er al altcoins die transacties een stuk sneller, duurzamer en dus goedkoper kunnen afhandelen dan bij Bitcoin het geval is. Ook schaalbaarheid is een reëel probleem bij Bitcoin. Altcoins kunnen hier wellicht in de nabije toekomst een oplossing voor bieden.
Let er wel op dat niet alle altcoins vernieuwend zijn. Sommige munten bieden geen enkele toegevoegde waarde en zijn opgezet om aan te verdienen. Investeringen in een munt waarvan de toegevoegde waarde onbekend is of de makers anoniem zijn, kunnen het beste vermeden worden.
Blockchain technologie
De Blockchain werd voor het eerst beschreven in de jaren negentig. Het heeft vervolgens nog tot 2008 geduurd voordat Satoshi Nakamoto de beschrijvingen verwerkte tot een volledig concept. Dit concept van Satoshi Nakamoto is een jaar later door de bedenkers van de Bitcoin omgezet naar de eerste werkende Blockchain: de Bitcoin Ledger. Hiermee was Bitcoin de eerste partij die gebruik maakte van een werkende Blockchain.
Nu kampt Bitcoin met de nodige problemen in deze eerste Blockchain. Zo is de Blockchain van Bitcoin erg hard gegroeid, naar bijna 150GB in januari 2018. Op lange termijn is deze groei onhoudbaar en dat zal resulteren in trage transacties, hoge transactiekosten en extreem veel energieverbruik bij miners van Bitcoin. Om dit tegen te gaan zijn al verschillende initiatieven gelanceerd, waaronder dat van het Lightning Network.
De opkomst van altcoins
Na de komst van de Bitcoin heeft het enige tijd geduurd voordat men doorhad wat de mogelijkheden waren van nieuwe valuta en de Blockchain technologie. Toen dit eenmaal duidelijk was, is de ene na de andere altcoin ontwikkeld door verschillende partijen. Omdat de Bitcoin een Open Source is, was het voor degene die een nieuwe altcoin wou opzetten, niet meer nodig het wiel opnieuw uit te vinden. Toch is het doel van de meeste altcoins niet om slechts een kopie te zijn van de Bitcoin onder een nieuwe naam. Verschillende altcoins verbeterde de scripts om de techniek te verbeteren. Zo koos Ripple er bijvoorbeeld voor om blokken in de Blockchain dynamisch te maken in plaats van statisch, zo als bij Bitcoin het geval is. Ook kiezen steeds meer altcoins voor een vorm van pre-mining. Hierdoor wordt erg veel elektriciteit bespaard doordat de munten niet meer gemined hoeven te worden. Het doel van een goede altcoin zou dus moeten zijn om de technologie verder te helpen. Toch zijn er helaas veel altcoins die niks nieuws bieden naast een naamswijziging.