Cryptocurrency zijn een nieuw soort ‘digitaal geld’. De meest bekende en tevens eerste cryptocurrency, is de Bitcoin. Maar de Bitcoin is allang niet meer de enige in zijn soort. Er zijn inmiddels al bijna 2000 zogenaamde altcoins beschikbaar. De term ‘altcoin’ verwijst naar alle cryptocurrency, behalve de Bitcoin. Omdat de Bitcoin de eerste cryptovaluta was, wordt de rest gecategoriseerd als ‘alternatieve coin’.
Geschiedenis van cryptocurrency
Al voordat de Bitcoin bestond, waren er pogingen gedaan cryptovaluta te ontwikkelen die gebruik maakten van een decentraal systeem. Deze eerdere pogingen zijn mislukt omdat het ontwikkelen van Blockchain technologie in werkelijkheid toch een stuk lastiger bleek dan op papier. Dat was totdat er in 2008 een anoniem document openbaar werd gemaakt: Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System. Door wie het document was geplaatst, is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Het enige dat we wel weten, is dat de uploader van het document opereert onder de alias Satoshi Nakamoto. Sindsdien hebben verschillende personen geclaimd Satoshi Nakamoto te zijn geweest, maar telkens weer bleek dat dit niet geval was. De echte Satoshi Nakamoto is tot op heden nog niet gevonden.
De Bitcoin maakt gebruik van zogenaamde Blockchain technologie om transacties decentraal maar veilig te kunnen verwerken. De Blockchain technologie is in principe niet te hacken omdat alle transacties verwerkt worden in blokken van een bepaalde tijdsduur (voor de Bitcoin bijvoorbeeld 10 minuten), waarbij het nieuwe blok altijd rechtsreeks in verbinding staat met het vorige blok middels een unieke hash (een grote reeks van karakters). Mocht er iets gewijzigd worden aan een voorafgaand blok, dan is dat direct zichtbaar omdat zelfs de kleinste verandering aan een blok, een totale wijzigingen van de hash van dat blok tot gevolg heeft.
De komst van de eerste cryptovaluta, de Bitcoin, volgde op de financiële crisis van 2009. De makers waren het zat dat banken en overheden zo veel macht hadden over ons geld. Om dit in de toekomst te voorkomen, werd de Bitcoin opgezet als eerste decentrale valuta. Doel van de cryptovaluta was om regulering van banken en overheden te voorkomen. Mocht zich een nieuwe crisis voordoen, dan was het decentrale geld veilig en bruikbaar, ook als overheden en banken dat liever niet zouden hebben. De Bitcoin is dus in eerste instantie, net als de meeste altcoins, bedoeld als geldig betaalmiddel. Omdat de koersen van cryptovaluta zo volatiel zijn, zijn deze als betaalmiddel nog niet geschikt. Een winkelier accepteert natuurlijk niet een betaalmiddel waarvan de waarde in 24 uur zou kunnen halveren bij slecht nieuws. Daarnaast zou deze winkelier ook zijn prijzen om het uur moeten aanpassen om koersschommelingen te kunnen verwerken. Dat is niet realistisch.
Zelf digitale valuta minen
Veel cryptovaluta (niet alle) worden gemaakt middels het zogenaamde mining proces. Dit proces is vergelijkbaar met het op zoek gaan naar goud in een mijn. Wanneer een stuk goud gevonden wordt, verdiend de vinder een bepaalde beloning (in dit geval de prijs waarvoor het stuk goud verkocht wordt). Het gaat bij crypto mining echter niet om het vinden van een stuk metaal, maar om het vinden van een acceptabele hash voor een volgend blok in de Blockchain. Omdat de Blockchain steeds langer wordt, wordt ook het vinden van een nieuwe hash steeds moeilijker. Daarom is voor elk nieuw blok steeds meer rekenkracht nodig om te komen tot een acceptabele nieuwe hash voor het blok. Uiteindelijk zullen de acceptabele hashes opraken en kunnen er geen nieuwe blokken meer gegenereerd worden op de Blockchain.
Over cryptocurrency wordt geen BTW geheven. Op het moment valt het bezit van cryptocurrency onder de ‘overige bezittingen’ en wordt de winst belast in box 3. In principe zou men aan het begin van elk jaar de waarde van cryptocurrency moeten melden als vermogen. Dat kan knap lastig zijn omdat de koersen erg volatiel zijn. Zeker omdat het hier gaat om de waarden van de portfolio op 1 januari. Omdat koersen in december traditioneel gezien (op basis van de laatste 4 jaren) sterk stijgen, kan de portfolio begin januari een stuk meer waard zijn dan aan het einde van de maand.
Waarschuwing: Cryptovaluta en volatiliteit
Cryptovaluta worden daarom op het moment vooral gebruikt om te kunnen speculeren. Omdat de koersen zeer bewegelijk zijn, valt er goed geld te verdienen aan het investeren in crypocurrency. De kans op verlies is daarentegen ook groot. Mochten de prijzen in de toekomst stabiliseren, dan kan er wellicht weer gekeken worden naar de acceptatie als officieel betaalmiddel. Omdat de populariteit van cryptovaluta nog steeds hard stijgt, is te verwachten dat de komende jaren de prijzen nog niet heel stabiel zullen blijven.