Duurzaam beleggen is een erg breed begrip. Overal is te horen dat duurzame beleggingen het de laatste jaren zo goed doen, maar wat zijn nou eigenlijk duurzame beleggingen? Allereerst valt onder duurzaam beleggen bijvoorbeeld het beleggen in duurzame energie of groene waterstof. Daarmee belegt u rechtstreeks in duurzaamheid. Echter bestaat daarbij de kans dat het product waarin u belegt duurzaam is, maar het bedrijf erachter niet. Er wordt daarom onderscheidt gemaakt tussen duurzame producten en duurzame bedrijven. Zo is bijvoorbeeld een bedrijf dat waterstof produceert met behulp van kolenenergie, niet duurzaam. Wanneer datzelfde bedrijf ervoor kiest windmolens te plaatsen en met de opgewekte stroom daarvan waterstof te produceren, is het bedrijf duurzaam. In dit geval is zelfs zowel het bedrijf als het product (groene waterstof) duurzaam.
Duurzame bedrijven
Zoals gezegd betekent een investering in een duurzaam product niet altijd dat uw belegging terecht komt bij een duurzaam bedrijf. Zo stopt ook Shell tegenwoordig een aardig bedrag in groene energie en verduurzaming. Toch is beleggen in Shell natuurlijk geen duurzame strategie omdat het bedrijf verder erg vervuilend is. Het is daarom belangrijk naar de werkwijze van het bedrijf te kijken waarin u wilt gaan investeren. U zult merken dat bedrijven met een daadwerkelijke duurzame strategie ook echt harder stijgen dan de bedrijven die zich alleen zo profileren.
Duurzame aandelen
Een aandeel is duurzaam wanneer het meewerkt aan de transitie naar een duurzame samenleving. Dat kan op verschillende manieren, van een directe belegging (bijvoorbeeld in een producent van elektriciteit met behulp van een zonnepark) tot indirect duurzame belegging (bijvoorbeeld een producent van isolatiematerialen). In de afgelopen jaren hebben vrijwel alle duurzame beleggingen het erg goed gedaan en zijn deze een stuk harder gestegen dan andere aandelen. Niet-duurzame aandelen daarentegen (in bijvoorbeeld fossiele brandstoffen zoals Shell), hebben het de afgelopen jaren een stuk slechter gedaan. De meeste beleggers hebben inmiddels wel door dat het een aflopende zaak is. Echter blijven de koersen van deze bedrijven toch redelijk stabiel doordat fossiele brandstoffen steeds schaarser worden en we er nog steeds elk jaar weer meer van willen.
Rendement duurzaam beleggen
Zoals gezegd is het rendement in duurzame aandelen een stuk hoger dan dat van normale aandelen. Het aandeel Tesla is tussen 2018 en 2021 bijvoorbeeld meer dan 10x over de kop gegaan. In dezelfde tijd is het aandeel Shell bijna gehalveerd! Het is duidelijk dat een duurzame belegging een beter rendement leveren. Toch kiezen veel beleggers alsnog voor traditionele aandelen omdat zij deze, vaak ten onrechte, zien als stabiel en veilig. Vooral grote beleggers zoals pensioenfondsen lijken nog steeds te beleggen in fossiele brandstoffen. Wel is het zo dat er vanuit de samenleving steeds meer weerstand wordt gevormd tegen deze beleggingen. De verwachting is dat daardoor de grote beleggers uiteindelijk afstand gaan doen van hun beleggingen in fossiele producten. De kans is groot dat dit het rendement alleen maar ten goede gaat komen.