Onder de woonverzekeringen vallen de opstalverzekering en inboedelverzekering. Ook de aansprakelijkheidsverzekering wordt geregeld als woonverzekering aangemerkt. Elke van deze verzekeringen zijn erg verschillend, maar bieden ook geregeld overlappingen. Zo kan het zijn dat schade aan uw woning vergoedt wordt door zowel de inboedel- als opstalverzekering. Toch is het de bedoeling geweest met de opstalverzekering een manier te kunnen bieden om de woning (het object) te verzekeren tegen schade, en met de inboedelverzekering om een manier te kunnen bieden uw spullen (in de woning) te verzekeren. Daarnaast is de aansprakelijkheidsverzekering bedoelt om, zoals de naam al zegt, u te verzekeren tegen schade ten gevolge van aansprakelijkheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schade veroorzaakt door kinderen of huisdieren.
Opstalverzekering
De meest bekende woonverzekering is de opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzekerd u uw woning (object) en alles dat daarmee onlosmakelijk verbonden is, tegen schade.
Niet alle oorzaken van schade worden gedekt. Zo dekken veruit de meeste opstalverzekeringen schade ten gevolge van extreem natuurgeweld niet. Onder extreem natuurgeweld vallen onder andere overstromingen en grondverzakkingen. Schade ten gevolge van extreem weer, is daarentegen vaak wel gedekt.
Mocht u willen kiezen voor een verzekeraar die dekking biedt tegen bijvoorbeeld overstromingen, dan is het erg belangrijk te kijken naar de voorwaarden die de verzekeraar stelt. Zo kan het zijn dat de opstalverzekering alleen schade ten gevolge van een overstroming van een niet-primaire waterkeringen, vergoedt. Daar heeft u weinig aan als de boosdoener een extreme hoosbui is.
Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering bent u gedekt tegen schade aan uw inboedel of spullen. Een inboedelverzekering vergoedt in principe alleen schade aan uw spullen, wanneer deze schade buiten uw schuld om is ontstaan. Met een allrisk inboedelverzekering wordt vaak zelfs schade ten gevolge van eigen handelen vergoedt. Let er wel op dat er geen opzet in het spel mag zijn.
Een inboedelverzekering kan uitgebreid worden met verschillende modules. Zo kunt u via een inboedelverzekering ook uw mobiel verzekeren tegen schade of diefstal, en dat vaak een stuk goedkoper dan wanneer een afzonderlijke telefoonverzekering wordt afgesloten.
De inboedelverzekering en opstalverzekering hebben enige overlapping op verschillende onderdelen van de woning. Zo valt bijvoorbeeld parket dat is vastgeplakt (onlosmakelijk verbonden met de woning), onder de opstalverzekering. Echter wanneer dit parket losligt, valt deze onder de inboedelverzekering. Hetzelfde geldt voor een ingebouwde koelkast; deze valt onder opstalverzekering omdat de koelkast ingebouwd is in de keuken. Een losstaande koelkast daarentegen valt weer onder de inboedelverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk geen echte woonverzekering, maar wordt daar vaak wel onder geschaard omdat het een gezinsverzekering is. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u namelijk het hele gezin inclusief kinderen en huisdieren, tegen aansprakelijkheid voor schade aangericht door één van de verzekeringnemers.
Woonverzekering vergelijken
De tarieven voor de verschillende woonverzekeringen is erg verschillend. Ook de verschillende dekkingen variëren sterk. Het is daarom altijd aan te raden woonverzekeringen te vergelijken alvorens een woonverzekering af te sluiten. Stem de resultaten daarbij altijd zoveel mogelijk af op uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld ook dekking tegen overstromingen? Geef dat dan aan wanneer u gaat vergelijken. Vergeet ook zeker niet reviews van bestaande klanten te bekijken om een beeld te kunnen vormen van de verzekeraar.