Zonnepanelen zijn in Nederland erg in trek onder huiseigenaren. Dat is niet gek, aangezien deze ervoor kunnen zorgen dat de stroomrekening met meer dan 50% naar beneden kan. Aan zonnepanelen komen kan op verschillende manieren. Veruit de meeste mensen kopen de zonnepanelen (al dan niet met behulp van subsidie), maar het huren van zonnepanelen gebeurt ook steeds meer. Het grote aantal zonnepanelen op Nederlandse daken zorgt bij netbeheerders wel voor een boel stress. Op momenten met veel zon en een laag energieverbruik, zorgt de enorme toevoer van zonne-energie aan het net er namelijk voor dat het net op sommige plaatsen overbelast dreigt te raken. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn de opgewekte energie thuis op te slaan. Echter zijn de kosten hiervoor vooralsnog erg hoog. De verwachting is dat de kosten voor thuisbatterijen zullen gaan dalen, maar in verband met bijvoorbeeld tekorten aan Lithium, is dat allerminst zeker.
Zelf zonnepanelen kopen
Veruit de meeste mensen kiezen ervoor zelf zonnepanelen aan te schaffen. De aanschaf van zonnepanelen kosten een aardige duit. Het was mogelijk om voor de aankoop van zonnepanelen subsidie te krijgen. Vanaf 2022 vervallen deze subsidies en worden deze vervangen door zogenaamde ‘Energiebespaarleningen’. Dit zijn leningen waarbij tegen gunstige voorwaarden geld geleend kan worden voor onder andere zonnepanelen. Deze lening moet echter wel terugbetaald worden, in tegenstelling tot de eerder verstrekte subsidies. Door hoge stroomprijzen is het echter wél weer interessant zonnepanelen te kopen, ook zonder subsidie. De besparing ligt door de hogere tarieven namelijk een stuk hoger, waarmee de terugverdientijd in sommige gevallen is gehalveerd.
Subsidie op zonnepanelen
Zoals gezegd zijn er op het moment geen subsidies meer beschikbaar voor de aankoop van zonnepanelen. Deze zijn per 2022 vervangen door de zogenaamde ‘Energiebespaarleningen’. Dit zijn leningen die u afsluit tegen gunstige voorwaarden en waarmee u bijvoorbeeld zonnepanelen kunt aanschaffen. Een vereiste voor de lening is wel dat u in het geval van zonnepanelen, tenminste ook één andere energiebesparende maatregel neemt.
Terugverdientijd zonnepanelen
De terugverdientijd van de zonnepanelen kunt u zelf berekenen. Dit doet u door de opbrengsten van de zonnepanelen af te zetten tegen de gemaakte kosten. Heeft u voor de zonnepanelen bijvoorbeeld € 10.000 betaald, en leveren deze u een besparing op van € 100 per maand? Dan is de terugverdientijd van de zonnepanelen ongeveer 8,5 jaar. Omdat zonnepanelen makkelijk 10 jaar meegaan, maar eerder 20 jaar, kan er na de terugverdientijd nog jaren lang bespaard worden op de energiekosten.
Zonnepanelen huren
Het huren van zonnepanelen gebeurt steeds meer. Op momenten waarop de energieprijzen stijgen, zien de aanbieders van zonnepanelen de vraag explosief stijgen. Let er wel op dat de meeste aanbieders van gehuurde zonnepanelen een contract voor langere tijd willen afsluiten. Vaak gaat het om contracten van 10 of meer jaren.