Goudprijs op recordhoogte, einde stijging niet in zicht

De goudprijs heeft een nieuw record bereikt en blijft maar klimmen. Beleggers en analisten zien geen snelle stop op deze stijging en voorspellen dat de stijging gaat doorzetten tot tenminste $3200 per OZ. Wat drijft deze stijgingen? Een mix van factoren, van handelsspanningen tot inflatie drijft de prijs voor goud omhoog.

Onrust en inflatie stuwen goud

De wereldhandel heeft het zwaar. De invoerheffingen van Trump op staal en aluminium zorgen voor onzekerheid. De dollar verliest aan kracht en dat stuurt investeerders naar goud, als bekende veilige haven. Centrale banken in landen als China en India kopen flink in. Ze willen minder leunen op de Amerikaanse dollar en goud biedt daarbij uitkomst. Inflatie doet ook mee. Spaargeld levert weinig op en met stijgende kosten zoeken mensen iets dat zijn waarde houdt. De goudkoersen profiteren daar flink van.

Analisten verwachten verdere groei

Analisten voorspellen dat goud nog niet uitgestegen is. Een insider in de goudmarkt wees op de spanningen in de handel en de zwakke economie. Die onzekerheid houdt goudkoersen hoog. De heffingen uit de VS maken het er niet stabieler op en dat werkt in het voordeel van de goudprijzen. Grote banken zoals Goldman Sachs denken dat de prijs over een jaar nog hoger kan liggen. Het is geen wilde voorspelling, maar een serieuze inschatting.

De goudprijs lijkt dus nog wel even door te groeien. Handelsoorlogen, centrale banken die inkopen en de zoektocht naar zekerheid houden het gaande. Of je nu zelf goud overweegt of niet, de markt blijft in beweging.

VorigeVS hanteert vanaf vandaag een importheffing van 25 procent op staal en aluminium
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter