Als startende ondernemer kun je op verschillende manieren geld vrijmaken of verwerven om in je bedrijf te steken. Voordat je daarmee aan de slag gaat moet je weten hoeveel je nodig hebt, zowel voor eenmalige kosten als voor periodieke uitgaven. Een eenmalige kostenpost is bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop of smartphone. Onder periodieke kosten vallen het leasecontract voor je auto van de zaak, huur van een pand of de kosten voor een zakelijk adres van Zakelijkhuren24 waarmee je je privé adres kunt afschermen bij de Kamer van Koophandel. Deze laatste optie is ideaal voor zzp’ers die vanuit huis werken en privé en werk zo veel mogelijk gescheiden willen houden. Als je weet hoeveel geld er nodig is dan zijn dit 7 manieren om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen.
1: Lening bij de bank
Voor een lening bij de bank is in de meeste gevallen een businessplan nodig. Hierin vermeld je om wat voor bedrijf het gaat en wat je gaat doen. Wie zijn je klanten, hoe ga je opdrachten uitvoeren of orders leveren. Wat is de verwachte omzet en hoeveel winst denk je te maken. Dit kan lastig in te schatten zijn, maar je zult een prognose moeten geven zodat de bank kan beoordelen of het verantwoord is om je geld te lenen.
2: Crowdfunding
Een populaire manier om geld binnen te halen voor je startende bedrijf is crowdfunding. Iedereen die vertrouwen in je heeft kan geld storten, zowel particulieren als zakelijke investeerders. Bij crowdfunding is het gebruikelijk dat je het gedoneerde geld teruggeeft als blijkt dat de start van je bedrijf toch niet kan doorgaan omdat er te weinig geld is opgehaald of om andere redenen. Geef het geld dus pas uit als je zeker weet dat je daadwerkelijk gaat starten.
3: Microkrediet
Het microkrediet is bedoeld voor kleine ondernemers die om verschillende redenen gen lening bij een bank kunnen krijgen. In Nederland kun je in zo’n geval een aanvraag doen bij Qredits. Het gaat om leningen tot maximaal 50.000 euro.
4:Business investeerders
Je kunt je bedrijf pitchen bij investeerders die kapitaal maar vaak ook hun netwerk en kennis beschikbaar willen stellen aan startende ondernemers. Zij doen dit in de meeste gevallen voor een bepaald percentage van de aandelen en dus van de winst. Het gaat hierbij vaak om forse bedragen van soms enkele honderdduizenden euro’s.
5: Particuliere investeerders
Mensen met vermogen willen soms een deel van hun kapitaal investeren in een startend bedrijf. Zij bieden daarnaast ook hun kennis, ervaring en netwerk aan ter ondersteuning van de startende ondernemer.
6: Overheidsregelingen
Je kunt nagaan of je met je startende bedrijf in aanmerking kunt komen voor een innovatiesubsidie van de overheid. Het gaat hierbij vaak om bedrijven die producten of diensten op de markt brengen die een bijdrage leveren aan duurzaamheid of ander beleid van de overheid.
7: Eigen vermogen
Je kunt natuurlijk je eigen spaargeld in je bedrijf steken. Doe dit alleen als je zeker weet dat je dit geld niet voor andere doeleinden nodig hebt. Als het bedrijf mislukt ben je je geld vrijwel zeker kwijt. Denk dus goed na of dit een verantwoorde optie is.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst