Niemand zit te wachten op onverwachte kosten. Deze kunnen in potentie je financiële situatie flink onder druk zetten. Toch kun je in een situatie terechtkomen waar je kosten moet maken voor juridische bijstand, en dat zijn kosten die vaak fors oplopen. Dat is een reden waarom veel mensen bij medische geschillen geen stappen ondernemen. Eigenlijk is dat geen goede zaak, want ook dan moet je je recht kunnen halen. Hoe voorkom je hoge kosten bij medische geschillen? We kijken in dit artikel naar de rol van je zorgpolis en of rechtsbijstand verzekeren daarbij noodzakelijk is.
Hoe ontstaan medische geschillen?
Medische geschillen kunnen op verschillende manieren ontstaan en met verschillende partijen. Je kunt een geschil krijgen met je zorgverzekeraar die een behandeling niet vergoed terwijl jij vindt dat dat wel zo zou moeten zijn. Onenigheid over zorgkosten met een behandelaar is ook een mogelijke bron van medische geschillen, evenals natuurlijk gemaakte fouten door een zorgverlener die verstrekkende gevolgen hebben. In al deze situaties is het belangrijk om je rechten te kennen en juridische ondersteuning te hebben, zodat je je recht kunt halen. Maar daar komt vaak een langdurig juridisch proces bij kijken, omdat het taaie partijen zijn om het gevecht mee aan te gaan, en dat betekent dat er veel juridische kosten gaan ontstaan.
Je zorgverzekering
In principe heeft iedereen in Nederland een zorgverzekering, want dat is verplicht. Deze polis biedt een basisdekking voor medische zorg. Daarnaast kun je aanvullende dekkingen afsluiten om meer zorgkosten af te dekken. Het makken van de zorgverzekering is wel dat er in veel gevallen slechts beperkte dekking is voor niet-gecontracteerde zorgverleners. Ook kunnen aanbieders van zorgpolissen behandelingen weigeren als deze volgens hen niet noodzakelijk of niet gedekt zijn. Daarin schuilt natuurlijk het risico van een geschil, en het geval wil dat de zorgverzekering zelf doorgaans geen vergoeding biedt voor juridische kosten bij een medisch geschil. De zorgpolis is immers bedoeld om medische behandelingen en gerelateerde zorgkosten te dekken, niet juridische bijstand. Als je een conflict hebt met een zorgverlener of zorgverzekeraar, moet je daarom zelf juridische hulp regelen en bekostigen.
Wat doet een rechtsbijstandverzekering?
Je zorgpolis helpt je dus bij het dekken van de juridische kosten bij een medisch geschil. Daarvoor heb je een rechtsbijstandspolis nodig. Deze biedt juridische ondersteuning bij conflicten en dekt de kosten die daarbij komen kijken. Zeker voor medische geschillen is dit een belangrijke aanvulling, omdat het inschakelen van een advocaat vaak kostbaar is en deze er waarschijnlijk veel tijd in moet gaan steken. Met rechtsbijstandsdekking sta je dus een stuk sterker om bijvoorbeeld onterechte afwijzingen van zorgkosten aan te vechten of om conflicten met zorgverleners op te lossen. Medische kosten die je in het buitenland maakt kunnen ook nog wel eens voor conflicten zorgen. Je rechtsbijstandsverzekering kan je helpen om gemaakte kosten in het buitenland te verhalen.
Dan is de vraag natuurlijk hoe vechtlustig je ingesteld bent. Ben je bereid om de strijd aan te gaan met zorgverleners en zorgverzekeraars, of heb je er helemaal geen zin in om dat op je hals te halen? In dat laatste geval kun je immers de rechtsbijstandspolis ook gewoon laten zitten, want dan is de kans dat je gemotiveerd bent om hem in te zetten niet zo groot, en dan is het zonde van het geld. Maar besef dat ook zorgverleners en zorgverzekeraars fouten kunnen maken, bewust of onbewust, en dat je soms echt wel in je recht staat als je daar tegenin gaat. In dat geval kan een rechtsbijstandsverzekering je de mogelijkheid bieden om dat recht ook daadwerkelijk te halen.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst