De energieprijzen zijn erg veranderlijk. Met een variabel energiecontract schommelen uw tarieven mee met de marktprijzen, maar ontvangt u geen korting op de levering, en ook geen welkomstkorting. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier en te kiezen voor een kortlopend vast contract, bespaart u optimaal ten opzichte van een variabel contract. Het klikt als een hele onderneming, maar online overstappen van energieleverancier is zo gedaan! Klik in het onderstaande overzicht op het energiecontract dat u zou willen afsluiten, vul uw gegevens in en u bent klaar. Uw oude energiecontract wordt voor u opgezegd.
Sinds de energiecrisis in 2022 is het aanbod aan vaste contracten erg klein. Het kan daarom zijn dat de energievergelijker hieronder weinig resultaat geeft. U kunt dan altijd nog modelcontracten vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld bij DeEnergievergelijker.nl. Deze contracten worden aangeboden tegen variabele tarieven en zijn maandelijks opzegbaar.
De energievergelijker van Geldvisie.com werkt heel eenvoudig. Zelfs met minimale kennis en ervaring is een overstap gemakkelijk te realiseren. Dat neem doorgaans niet meer dan 10 minuten in beslag. Is het u niet duidelijk hoe de energievergelijker ingezet kan worden? Volg dan onderstaande stappen.
1. Vul uw postcode en huisnummer in. De energietarieven die vervolgens zichtbaar worden, zijn specifiek berekend op uw adres. Vult u geen postcode en huisnummer in, dan krijgt u de gemiddelde prijzen te zien. Wilt u later een overstap maken, dan dient u alsnog een postcode en huisnummer op te geven om de voor u geldende tarieven te kunnen berekenen.
2. Kies uw huidige leverancier. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Hiermee ziet u niet alleen hoeveel u kunt besparen ten opzichte van uw huidige leverancier, maar ook of uw huidige energieleverancier bijvoorbeeld een ‘lonen blijft’ of andere actie heeft voor bestaande klanten. De vergelijking kan ook gemaakt worden zonder uw huidige energieleverancier op te geven.
3. Kies de samenstelling van uw huishouden of vul uw exacte verbruik in. Het beste is om uw exacte verbruik op te geven. Weet u dit niet, dan kan onze energievergelijker op basis van het aantal personen in uw huishouden een schatting maken van uw verbruik. Deze schatting is gebaseerd op cijfers van het Nibud. Let er op dat u hier ook dient aan te geven dat u beschikt over een dubbele meter, wanneer dit het geval is.
4. Bent u op zoek naar een duurzame energieleverancier? Dan kunt u selecteren op welke manier. U kunt daarbij kiezen voor groene stroom uit het buitenland, groene stroom uit Nederland en CO2 gecompenseerd gas. Groene stroom uit het buitenland is meestal niet écht groen, maar ‘vergroend’ middels het gebruik van certificaten. Ook groene stroom uit Nederland hoeft niet perse echt groen te zijn. Let er op dat uw groene stroom gegenereerd wordt met behulp van wind-of zonne-energie. Waar vermeld wordt dat het gaat om groene stroom opgewekt middels waterkracht, gaat het in bijna alle gevallen om ‘vergroende’ stroom. Hoe de energie wordt opgewekt vindt u terug op het stroometiket bij de energieleverancier.
5. Kies eventueel een looptijd. Wij raden u aan voor een korte looptijd (jaarcontract) te kiezen aangezien u op deze manier elk jaar weer opnieuw een welkomstkorting en korting op de leveringstarieven ontvangt. Bent u er van overtuigd dat de energieprijzen de komende jaren niet gaan dalen? Dan kunt u kiezen voor een 3- of 5-jarig contract.
6. Maak de overstap naar uw nieuwe energieleverancier. Dat doet u gemakkelijk online door te klikken op de knop 'Aanvragen' naast het energiepakket dat zou willen afsluiten.
Wanneer u een jaarcontract heeft afgesloten of zelfs nog energie geleverd krijgt op basis van de variabele tarieven, loont een jaarlijkse overstap altijd! Wanneer u overstapt naar een vast contract ontvangt u daarbij vaak een welkomstkorting of korting op de leveringstarieven. De besparing is het grootst wanneer u van variabele tarieven overstapt naar een vast contract. Hoeveel u kunt besparen is afhankelijk van uw verbruik en de energietarieven op het moment waarop u overstapt. In de zomer liggen de energietarieven overigens vaak lager dan in de winter. De zomer is daarom het beste moment om over te stappen van energieleverancier. Een jaarlijkse besparing van enkele honderden euro’s is voor vrijwel alle Nederlandse huishoudens gemakkelijk haalbaar.
De meeste energiepakketten bestaan tegenwoordig uit onder andere groene stroom. De meeste mensen gaan er vanuit dat groene stroom betekend dat de geleverde stroom op een duurzame manier is opgewekt. Dat is echter lang niet altijd het geval. Er zijn namelijk verschillende manieren voor een energieleverancier om aan groene stroom te kopen. Eén van die manieren is door certificaten voor duurzaam opgewekte stroom uit het buitenland op te kopen, en daarmee Nederlands ‘grijs’ stroom te voorzien van een groen certificaat. In Nederland mag die grijze stroom met dit certificaat vervolgens gewoon aangeboden als groene stroom.
De meeste van deze certificaten worden opgekocht in Noorwegen. Daar wordt veel energie opgewekt met behulp van waterkracht. Op het stroometiket van de energieleverancier komt daarom te staan dat de stroom is opgewekt met behulp van waterkracht of een waterkrachtcentrale. Omdat er in Nederland nauwelijks stroom wordt opgewekt op deze manier, kunt u er vanuit gaan dat het in dit geval altijd gaat om grijze stroom voorzien van een groen certificaat. Wij raden u daarom aan te kiezen voor groene stroom uit Nederland, in de vorm van zonne-energie of stroom afkomstig van windmolens.
Nadat u een geschikt energiecontract heeft gevonden via de energievergelijker, is het tijd om van uw huidige energieleverancier over te stappen naar de nieuwe energieleverancier. Enkele energiecontracten kunt u direct via onze website afsluiten. Er opent dan op deze pagina een formulier waarop u uw gegevens kunt invullen. Voor de meeste energiecontracten wordt u doorverwezen naar de website van de energieleverancier. Indien mogelijk worden uw gegevens bij de energieleverancier alvast klaargezet zodat u niet alles opnieuw hoeft in te vullen.
U heeft 7 dagen bedenktijd. Mocht u zich binnen 7 dagen toch bedenken of heeft u in die tijd een voordeliger contract gevonden? Dan kunt u het nieuw afgesloten energiecontract kosteloos en zonder opgaaf van redenen annuleren. Dit geldt voor alle consumenten. Sluit u een zakelijk energiecontract af? Dan heeft u principe geen 7 dagen bedenktijd.
Uw overstap wordt definitief gemaakt. Dit houdt in dat uw energiecontract daadwerkelijk in gaat op een afgesproken datum. U ontvangt hiervan bericht. Heeft u aangegeven dat de nieuwe energieleverancier uw huidige contract ook moet opzeggen? Dan ontvangt u van de opzegging bij uw huidige energieleverancier automatisch bericht. Zoals het opzeggen, gaat ook de levering automatisch over. U hoeft daarvoor verder niets te doen. Het enige verschil is dat bedragen voortaan worden afgeschreven door de nieuwe energieleverancier.