Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor de schokkende milieu-impact van Bitcoin, vooral door Elon Musk en Tesla. Hoewel er inspanningen worden gedaan om de ecologische voetafdruk van de cryptocurrency te minimaliseren, zijn er genoeg cryptomunten die nu al een stuk duurzamer en milieuvriendelijker zijn. Als je bij energie vergelijken kiest voor een groen contract dan zul je bij het investeren in crypto natuurlijk ook voor een groene cryptocurrency moeten kiezen. De onderstaande digitale munten passen dan ook perfect bij een groene energieleverancier kiezen via Easyswitch.
BitGreen
BitGreen is eind 2017 opgericht als reactie op de milieu-impact van Bitcoin. Het is een door de gemeenschap gestuurd initiatief en een energiezuinig alternatief voor Proof of Work consensus cryptocurrencies. Het bedrijf heeft een stichting zonder winstoogmerk opgericht om toezicht te houden op het onderhoud van het BitGreen project. BitGreen is bedoeld om milieuvriendelijke acties te stimuleren, waarbij gebruikers BITG kunnen verdienen door bijvoorbeeld te carpoolen op een app voor ritjes, duurzame koffie te kopen en vrijwilligerswerk te doen. Je kunt ook BITG verdienen door te 'staken', een desktopportemonnee te gebruiken of een masternode te bouwen.
SolarCoin
SolarCoin is wereldwijd, gedecentraliseerd en onafhankelijk van welke overheid dan ook. Je kunt SolarCoin net als andere cryptocurrencies uitgeven en verhandelen, maar het belangrijkste verschil is dat het platform tot doel heeft om milieuactiviteiten in de echte wereld te stimuleren: aantoonbaar geproduceerde zonne-energie. SolarCoin heeft een nieuwe benadering van cryptocurrency, waarbij 1 SolarCoin wordt gecreëerd voor elk Megawattuur gegenereerd door zonnetechnologie. Momenteel vertrouwt dit netwerk voornamelijk op gebruikers die documentatie uploaden om energieopwekking te bewijzen, maar het internet of things kan dit proces op een dag stroomlijnen met automatische updates van zonnepanelen. Je moet SolarCoin dan ook beschouwen als een handige wijze om sneller de kosten van het installeren van een zonnepaneel te compenseren.
Stellar
Het Stellar-netwerk werd in 2014 uitgebracht als afsplitsing van Ripple met als doel de kloof tussen traditionele financiële instellingen en digitale valuta te overbruggen. Stellar brengt geen kosten in rekening bij instellingen of individuen voor het gebruik van het netwerk en wordt steeds meer gezien als een serieus alternatief voor PayPal omdat het snellere, eenvoudigere en kosteneffectievere transacties tussen activa en grensoverschrijdende transacties mogelijk maakt. Stellar wordt beheerd door de Stellar Development Foundation, een non-profitorganisatie. Het begon met financiering van Stripe, wat de startup voor betalingen is, samen met donaties van BlackRock, Google en FastForward.
Cardano
Cardano is ontwikkeld door de mede-oprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, en werd getest door academici en wetenschappers als 's werelds eerste peer-reviewed blockchain. Het functioneert voornamelijk als digitale valuta, maar kan ook worden gebruikt voor digitale contracten, DApps en andere doeleinden. Vergeleken met de 7 transacties van Bitcoin per seconde, kan Cardano er 1000 per seconde halen. Cardano is inherent energiezuiniger dan Bitcoin, omdat het een Proof of Stake consensusmechanisme gebruikt waarbij degenen die deelnemen aan de valuta tokens kopen om lid te worden van het netwerk. Dit bespaart een duizelingwekkende hoeveelheid energie, de oprichter van Cardano beweert dat het netwerk slechts 6 GWh energie verbruikt.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst