Een NFT of een non-fungible token is een digitaal certificaat dat bewijst dat een bepaalde creatie, zoals een muziekstuk, een foto of een tweet, jouw eigendom is. Het kent online creaties waarde toe en het zorgt ervoor dat je de exclusieve rechten op het werk hebt. Het is een vorm van pure en soms ook peperdure kunst waar best wel geld mee te verdienen valt. Waarom mensen een NFT kopen? Dat heeft verschillende redenen.
Digitale kunst
In de eerste plaats draait het om het artistieke aspect. Mensen vragen zich wel eens af wat je bent met een stuk digitale kunst, maar dat er honderden, duizenden of miljoenen euro's worden betaald voor een tastbaar schilderij, vinden ze maar logisch.
Waarom kopen mensen fysieke kunstwerken? De waarde van de gebruikte verf en het doek zijn toch nihil? Wel, omdat de echte waarde gaat verscholen gaat in het artistieke of exclusieve concept. Omdat men iets kan bezitten dat niemand anders heeft. Of omdat het werk hen raakt en voor hen waarde heeft. Het enige verschil tussen fysieke kunst en digitale kunst is het tastbare, maar daarvoor legt men niet al dat geld op tafel.
Investeren in NFT's
Daarnaast is het net als bij klassieke kunst een investering. Sommige kunstwerken worden na verloop van tijd veel meer waard en dus valt er geld mee te verdienen. Dat is bij fysieke kunstwerken het geval, maar ook bij digitale kunst. Investeerders gaan op zoek naar kunstenaars die volgens hen veel potentieel hebben en waarvan ze de werken in de toekomst met winst hopen te kunnen verkopen. Het is ook mogelijk om andere verdienmodellen te bedenken. Zo betaalde iemand ruim 4 miljoen dollar voor de originele foto van de Doge-meme, de inspiratiebron van de door Elon Musk aangeprezen Dogecoin. De investeerder deelde de foto op in allemaal kleine pixels en verkoopt ze nu per stuk door, waardoor iedereen een beetje eigenaar kan worden van 's werelds beroemdste shiba inu. Op het einde van de rit hoopt de investeerder natuurlijk winst te hebben gemaakt.
Passief inkomen voor kunstenaars
Tegelijkertijd verdienen ook artiesten er geld aan. Ze krijgen bijvoorbeeld royalty's bij elke latere verkoop. Eigenlijk werken de NFT's de gebreken van de kunstwereld op deze manier slim weg. Kunstenaars als van Gogh stierven arm, terwijl hun werken later miljoenen waard werden. Dat is niet eerlijk. Met NFT's kunnen beginnende kunstenaars al in een vroeg stadium van hun carrière cashen en nadien ook blijven verdienen, want ook de latere verkopen brengen wat op. Digitale kunstenaars kunnen op deze manier een passief inkomen vergaren en dat spreekt natuurlijk aan. En voor mensen die de sector een warm hart toedragen, is een NFT kopen dan weer logisch.
Gamified NFT's spreken aan
Tegelijkertijd is ook de gamewereld in de ban van NFT's. Een bekend voorbeeld hiervan is het Franse Sorare dat al deals sloot met grote voetbalcompetities en ploegen, waaronder ook met de Eredivisie. Hierbij kunnen fans digitale kaarten van hun favoriete voetballers verzamelen. Met deze kaarten bouwen ze aan hun eigen ploeg. Het aantal kaartjes per speler is beperkt: 111 per speler per seizoen, waarvan 100 rares, 10 super rares en 1 unique.
De prestaties in de echte wereld zorgen ervoor dat jouw ploeg het in het fantasyvoetbalspel beter of minder goed doet. Zo win je nieuwe kaartjes die je kunt ruilen of verkopen. Omdat het aantal kaartjes beperkt is, zorgt de schaarste voor oplopende prijzen. Laatst werd het kaartje van ene Cristiano Ronaldo voor ruim 400.000 euro verkocht. Investeerders kopen de kaartjes van jonge talenten en hopen er later veel aan te verdienen.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst