Hoeveel kan ik lenen bij de bank en zijn er crypto-alternatieven?

Het principe is natuurlijk dat elke kredietverstrekker zelf kiest hoeveel hij wil uitlenen. Daarbij kunnen ze rekening houden met alle relevante factoren. In de praktijk hebben banken wel veel gestandaardiseerd en gebruiken ze vaak formules om automatisch te bepalen hoeveel je kan lenen. We leggen uit waar ze rekening mee houden en hebben het ook over crypto-alternatieven.


Relevante factoren bij het bepalen van de leencapaciteit

Hoeveel kan ik lenen? Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Uiteindelijk draait het er vooral om dat de kredietverstrekker er zeker van wil zijn dat het risico beperkt blijft. Daarom wordt er altijd rekening gehouden met het inkomen en eventuele andere lopende kredieten. Ook wanneer er alimentatie moet worden betaald, noopt dit aan het leenvermogen. Daarnaast houden banken rekening met de vraag of je in loondienst werkt of niet. Als je bijvoorbeeld in een eenmanszaak werkt, is er minder zekerheid dat de inkomsten constant blijven.

Tevens is de vraag waarvoor je gaat lenen belangrijk. Als je bijvoorbeeld voor een auto gaat lenen is er een voorwerp dat de bank zo nodig kan aanslaan, terwijl dit bij een persoonlijke lening om op reis te gaan niet het geval is.

Ten slotte kunnen ook andere garanties een bepalende rol spelen bij de beslissing van een kredietverstrekker. Wanneer iemand zich bijvoorbeeld borg stelt of wanneer er een interessant onderpand is, zal een kredietverstrekker wellicht goedgeefser zijn. Dit is natuurlijk maatwerk en hiermee zullen online simulatietools in de praktijk geen rekening houden.


Crypto-alternatieven voor een lening bij de bank

Wanneer een bank je niet voldoende wil uitlenen, bestaan er altijd nog alternatieven. Je kan bijvoorbeeld geld lenen bij vrienden of familieleden, maar dat is lang niet altijd een even goed idee. Daarnaast is het mogelijk om te lenen met je crypto-activa als dekking. Deze mogelijkheid wordt aangeboden door een aantal cryptoplatformen. Het cryptocurrency-exchangeplatform Binance is hier het bekendste voorbeeld van. Het voordeel van een lening bij Binance is de eenvoud. Je hoeft je enkel maar als gebruiker te registreren en vervolgens kan je een lening krijgen. Daarnaast rekenen ze geen boeterente aan bij een vervroegde aflossing en kan je alles gewoon snel en online regelen.

Over het algemeen zijn dergelijke crypto-leenplatformen door oplopende jaarlijkse rentepercentages en korte leentermijnen vaak minder interessant dan een lening bij de bank. Voor een lening van 5.000 euro, nota bene terug te betalen binnen 180 dagen, reken je bij Binance op een jaarlijks rentepercentage van maar liefst 18,98%. En dit terwijl je toch al cryptomunten als onderpand moet overmaken. Een ander nadeel heeft dan weer betrekking op de som die je wil lenen. Over het algemeen kan je er niet veel meer dan enkele duizenden euro's lenen.

Natuurlijk kun je je afvragen waarom je dan niet gewoon je bitcoins zou verkopen in plaats van duur geld te lenen? Over het algemeen doet men dit omdat men verwacht dat de koerswaarde van de cryptomunt nog zal stijgen. Het is dan voordeliger om te lenen aan een (hoge) rente dan om de cryptomunten nu te verkopen. Natuurlijk is dit geen vaststaand feit en kan de markt altijd anders evolueren.

VorigeMinder lenen door opslag
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter