Hoge gasprijzen treffen snackbars én hun klanten hard

Veel Nederlanders maken zich met recht zorgen om de astronomisch gestegen gasprijzen. Die rezen al de pan uit, en onlangs kondigde Vattenfall aan de prijzen van gas voor haar klanten opnieuw te verhogen. De impact van de hoge prijzen wordt niet alleen gevoeld door huishoudens, maar ook door bedrijven. Vooral snackbars blijken het moeilijk te hebben met de sterk gestegen gasprijzen, en dat kan de klant zeker gaan merken.

Gasrekening verdrievoudigd

Eerder dit jaar maakte Hart van Nederland een rondje langs de velden om de inventariseren bij snackbarhouders wat de stijgende gasprijzen voor hen betekenen. Dat blijkt schrikbarend te zijn. Zo is er het voorbeeld van een snackbareigenaar uit Sprang-Capelle die zijn gasrekening zag oplopen van 677 per maand tot maar liefst 2.103 euro per maand, een verdrievoudiging. En dat was zelfs nog enkele maanden geleden. Brancheorganisatie ProFri schat in dat de huidige situatie een groot probleem wordt voor zo'n 40 procent van de frituurzaken in ons land, want dat percentage heeft een variabel gascontract.

Prijzen van friet

Inmiddels zijn de prijzen nog verder opgelopen. Snackbareigenaren voelen zich genoodzaakt om de prijzen van hun producten omhoog te gooien, omdat ze anders geen winst meer kunt maken. De frituurpan die op gas werkt lager zetten of uitzetten is geen optie. Voor de consument betekent het dat de prijzen voor een frietje en een snack, die al stegen, nog verder gaan stijgen. De vraag is hoeveel mensen het zich dan nog permitteren om ervoor te kiezen om friet te halen in plaats van zelf een maaltijd in elkaar te draaien.

Overstappen op elektrisch

Een oplossing zit wellicht in een verandering van apparatuur. Men kan immers eventueel ook overwegen of een dubbele frituurpan kopen die geschikt is voor horeca en op elektriciteit werkt in plaats van op gas niet een betere optie is. Ook stroom is duurder geworden, maar de kosten daarvoor staan niet in verhouding tot de gasprijzen. Het probleem is echter dat die keuze gemaakt moet worden op het moment dat het water al aan de lippen staat en de middelen voor het maken van investeringen wellicht al geslonken zijn door de hoge gasrekeningen van de afgelopen tijd.

Kortom, het feit dat ondernemers ook hinder ondervinden van de hoge gasprijzen, betekent dat de consument dubbel getroffen wordt. Niet alleen heeft men te dealen met de eigen hoge gasrekening, maar ook iets simpels als een frietje wordt kostbaar.

VorigeWat is inflatie en hoe ga je hier financieel mee om?
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter