Onze hoofdstad, Amsterdam, is sinds het vertrek van Groot-Brittannië uit de interne markt van de Europese Unie steeds populairder geworden voor financiële instellingen. Amsterdam passeerde vorige maand Londen in handelsomvang.
In januari 2021 werd er gemiddeld voor 9,2 miljard euro per dag aan aandelen en derivaten verhandeld op Euronext in Amsterdam en de Nederlandse vestigingen van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en Turquoise. Via online brokers is zelf beleggen in aandelen van over de hele wereld heel eenvoudig. In Londen, voorheen nog groter dan Amsterdam, werd in dezelfde maand gemiddeld ‘slechts’ 8,6 miljard dollar per dag verhandeld.
Deal over financieel toezicht
Daarmee is Amsterdam voor nu het nieuwe Europese centrum voor de kapitaalmarkten. Verschillende financiële instellingen verhuisden de afgelopen jaren van Londen naar Amsterdam vanwege Brexit. Een van de redenen hiervoor is omdat de Britse financiële toezichthouder niet meer dezelfde status heeft als een nationale toezichthouder van een EU-land, en een deal hierover met de Britten is nog niet bereikt.
Banen blijven uit
Door het uitblijven van zo’n deal heeft er sinds 2020 een verschuiving van 6,5 miljard euro aan deals naar de EU plaatsgevonden. Veel gaat Nederland er niet van merken qua fysieke banen. De handel in aandelen en andere financiële producten voltrekt zich tegenwoordig namelijk bijna uitsluitend digitaal. Het aantal nieuwe, Nederlandse banen dat door de verschuiving wordt gecreëerd, is daardoor beperkt.
Daar staat tegenover dat nieuwe hoofdkantoren die naar Amsterdam verhuizen wel veel banen opleveren, in tegenstelling tot de digitale kapitaalstromen die nu via Amsterdam lopen. Wellicht dat er door de verhuizing deze digitale kapitaalstromen een beheerder van datacentra een of twee nieuwe krachten kan aannemen.
Gelopen race?
In Nederland geeft men veel steun voor getroffen ondernemers, maar Londen zit men uiteraard ook niet stil. Brexit moet immers een succes worden. Even leek het erop dat Londen zijn verdiende nummer 1 plek weer terug zou nemen van Amsterdam nadat het stof van Brexit was neergedaald.
Een Britse deal met Zwitserland om de handel in Zwitserse aandelen in Londen te hervatten, hielp om de verloren meters in te halen, maar het mocht uiteindelijk niet baten. De deal bleek niet voldoende handel aan te trekken om de nummer 1 positie voor lang veilig te stellen.
Daarnaast, in augustus van 2021 maakten de Britten het gemakkelijker voor SPAC’s, ook wel speciale bedrijven gericht op acquisitie van andere bedrijven, om zich te noteren aan de Londense beurs. Maar een paar maanden later heeft pas één bedrijf van de nieuwe mogelijkheid gebruik gemaakt.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst