3 redenen waarom investeren in bamboe een goed idee is

Voor wie wil investeren in bamboe zijn er heel wat mogelijkheden, maar in de praktijk kom je al snel terecht bij het beleggen in aandelen van bamboeproducenten of -importeurs. Dat er bij beleggers steeds meer aandacht gaat naar bamboe is in niet verbazingwekkend. Bamboe is namelijk een ongelofelijk nuttige en duurzame grondstof waarvan het potentieel nog niet helemaal is aangeboord.

Groen product dat klaar is voor de toekomst

Bamboe groeit enorm snel, tussen de vijf en twintig centimeter per dag, en remt de ontbossing in onder meer China af. Het is qua eigenschappen een uitstekend alternatief voor hout en het wordt daarom ook wel eens het hout van de eenentwintigste eeuw genoemd. Duurzaamheid komt namelijk steeds hoger op de politieke agenda te staan. Niet alleen gaat de bamboeteelt de houtkap tegen, bovendien verloopt de teelt ook duurzaam. Zo zijn er geen meststoffen nodig.

Een echte groeimarkt

Niet alleen bamboe groeit snel, maar ook de bamboemarkt doet dat. In China zijn kleine producenten nog steeds voor een groot deel verantwoordelijk voor de bamboeproductie. Asian Bamboo was daar lange tijd een van de weinige uitzonderingen op, maar ging uiteindelijk op de fles. Dat kwam onder andere door de hoge voorschotten op de leasebetalingen. Het bedrijf groeide simpelweg te snel en kende aanhoudende negatieve kasstromen. Het bewijst meteen ook dat beleggen nooit zonder risico’s is.

Andere bedrijven hebben sindsdien getracht om de plaats van Asian Bamboo in te nemen. Doordat er nog heel wat rek op de bamboemarkt zit, verwachten experts dat dergelijke bedrijven de komende jaren een mooie groei zullen kennen. Bovendien liggen er niet alleen in China groeimogelijkheden. Ook in Afrikaanse landen als Ethiopië vindt er een ware bamboerevolutie plaats.

Steeds meer producten op basis van bamboe

Daarnaast kent bamboe ongelofelijk veel toepassingen, gaande van bamboemeubels tot bamboeservies, en zal het steeds vaker worden ingezet. Vooral in de textielindustrie ligt er wel wat potentieel. Dit is een sector waarin men qua duurzaamheid de afgelopen jaren toch een beetje is achtergebleven, onder andere door de focus op fast fashion. Een pionier op het gebied van duurzame bamboekleding is Bamigo. Een overhemd van Bamigo is steeds gemaakt op basis van bamboe.

De ecologische voordelen ten opzichte van katoen vallen niet te onderschatten. Er is gemiddeld 8000 liter water nodig om een kilo katoen te telen, terwijl bamboe enkel regenwater en zonlicht nodig heeft. Katoen is ook verantwoordelijk voor ongeveer 25% van alle insecticiden en 11% van alle pesticiden in de wereld, terwijl er voor bamboe helemaal geen kunstmest, insecticiden of pesticiden nodig zijn. Bamboe werkt ook ruimtebesparend: er is ongeveer tien keer minder ruimte nodig om bamboe te produceren. In alle opzichten is bamboe een ecologisch verantwoord alternatief voor katoen. Experts verwachten dat steeds meer kledingproducenten in de toekomst bamboe zullen gebruiken en dat de vraag naar bamboe dus ook zal toenemen. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de duurzaamheid, maar ook met andere voordelen als het zachte gevoel en de uitstekende warmtecirculatie.

VorigeWat te doen als je lening aanvraag wordt afgewezen?
Volgende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter